Zijn wij mensen of Nederlands nu zo behulpzaam of zijn wij kritisch? Ik ben nu al een paar jaar actief als coach, zowel in de sport als bij bedrijven en het valt me op dat de mensen die ik mag coachen zo makkelijk kunnen vertellen wat ze allemaal niet goed doen, terwijl als je vraagt waar ze nu goed in zijn of trots op zijn, dan wordt het toch wat lastiger. Hoe komt dat nu toch? Want ik ben van mening dat we met zijn allen zoveel meer goed doen, waar we dan ook oprecht trots op mogen zijn, dan dat er mis gaat of anders had gekund. En toch ligt over het algemeen de focus op het laatste. Naar mijn idee begint dat al op de basisschool, waar er uitgemeten wordt gekeken naar waar we niet goed in zijn als kind, waar echt nog even aandacht aan gegeven moet worden, want anders…

Marc Lammers ( oud bondscoach dames hockey) zei het jaren geleden al, we leven in een zesjes cultuur, wat zover inhoudt dat we aandacht geven aan datgene waar we niet goed in zijn, zodat dit ook een 6 gaat worden en datgene waar we heel goed in zijn krijgt geen aandacht meer en wordt ook een 6. Naast dat er zo heel veel expertise verloren gaat, helpt het ook niet mee in de zelfvertrouwen. Als je van kinds af aan beloond wordt en je expertise in mag zetten om zo datgene waar je minder goed in bent te verbeteren, krijg je veel meer zelfvertrouwen en durf je ook veel eerder nieuwe uitdagingen aan te gaan. En hoe erg is het nu eigenlijk als je niet overal even goed in bent?

Maar wat doen wij over het algemeen? We willen ze helpen, gaan dus tips geven, het liefst heel veel. In de hoop dat deze z.s.m. worden opgepakt en worden ingezet om zo nog beter te worden. Durf dat eens los te laten en spreek eens met jezelf af dat een tip geven mag en uiteraard ook helpt om te kunnen groeien, alleen geef er dan 1 tegelijk. En focus je daarnaast enkel op wat allemaal goed gaat, benoem dit ook en geef daar gerichte complimenten op. Je zult zien dat iedereen daar positiever van wordt. Of dit nu in de sport is of in het bedrijf het veranderd de volledige cultuur, het geeft een positieve vibe waarin mensen zich veilig voelen en gewaardeerd.

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?