In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen in het op papier zetten van je dromen. Je hebt hiermee een stap gezet om je droom uit te schrijven of tekenen. Om van denken naar doen te komen is er uiteraard nog wel wat nodig. Al zal de ene nu zo in het diepe springen en ervoor gaan een ander wil toch graag meer duidelijkheid. En van beide is uiteraard wat te zeggen. Voor deze stap is wel wat nodig en dat ik lef, het lef om te durven. We zijn gestart met de droom van het starten van een eigen bedrijf, sommige kunnen dit heel goed zelf, anderen hebben hierbij een coach nodig en beide is prima. Een coach kan een professional zijn zoals ik of een ervaringsdeskundige die al jaren een eigen bedrijf heeft. Als je serieus erover nadenkt om je droom waar te maken dan gun ik jullie allemaal een coach die je gaat helpen durven en samen naar de mogelijkheden wil gaan kijken.

Je hebt al je vellen al flink beschreven en/of vol staan met tekenen, voel je nu de kriebels stromen of?  Het is tijd om je belemmeringen op te gaan schrijven, het is echt belangrijk om deze zo goed mogelijk te omschrijven. Dus wat houdt je tegen of zou je tegen kunnen houden? Denk hierbij aan de financiën, tijd, maar ook aan mensen om je heen en je eigen gevoel. Dit is een pittige, zet het echt even goed neer, met naam en toenaam. Als dit staat, mag je hem heel even aan de kant leggen. Het is nu belangrijk om eerst eens op papier te zetten en echt even uit te schrijven, wat ga je doen? Pak al je andere vellen er even bij, wat is het dat je vanuit jouw bedrijf gaat aanbieden? De volgende opdracht is een hele leuke, ga eens in je omgeving navragen wat jou nu uniek maakt in je werk? En durf door te vragen, vraag ze om het specifiek te maken. Dit kan je straks goed gebruiken in je plan.

Terug naar de tekentafel, pak weer een groot vel papier, verdeel het in 3 delen, het is tijd om met de info die je nu hebt op te gaan schrijven of tekenen; waarom je dit graag wilt, wat je wilt gaan doen en hoe je dit wil gaan doen. Ik heb het dan echt over het product of dienst dat je wilt gaan aanbieden. Dit is echt nog je eerste schets, dus alles is goed. Als je tevreden bent met wat hier staat, leg deze dan eens naast je korte termijn doelen? Klopt dit met elkaar. Misschien heeft je plan wel een andere richting gekregen gaande weg en dat is prima of misschien heb je nog wat punten gemist, vul dit aan.

Je droom is nu echt aan het veranderen in een plan. Tijd voor wat analyses, kijk eens op internet of er andere bedrijven zijn die hetzelfde product of dienst aanbieden, hoe doen zij het? Zijn het concurrenten of vul je elkaar straks mooi aan, schrijf dit voor jezelf goed op. Misschien kan je ook terugvinden wat ze vragen qua prijs voor hun product of dienst, dit is ook handig voor jou prijsbepaling.

Het is nu ook tijd om de financiën uit te gaan schrijven, wat gaat het kosten om op te starten, dit kan je op internet goed vinden, kijk naar kosten voor de kamer van koophandel, voor het maken van je product, evt huren van een locatie, website bouwen, auto etc, maak de lijst zo volledig mogelijk, strepen of dingen uitstellen kan altijd nog.

Maak daarnaast ook een lijst met de maandelijks terugkerende kosten, zoals bv verzekeringen, bankkosten, telefoonkosten, internetprovider etc.

Dan is het belangrijk wat heb je te besteden, schrijf dat op. Wat heb je op de spaarrekening staan wat je hierin wilt investeren. Blijft er daarna nog een bedrag over, dan is de vraag ga je strepen en kan je strepen in de uitgave of ga je hiervoor een lening aan? En wil je dat ook?

Pak nu je lijstje er weer even bij met de belemmerende factoren, houden deze factoren je nog steeds tegen? Heb je al een coach, bespreek dan met deze coach wat je kunt doen om deze factoren om te kunnen zetten. Het allergrootte advies dat ik je nu kan geven is, durf te doen! Je bent het waard.

Heb je nog geen coach? Neem contact met me op.

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?