Ken je dat? Als je even in gedachten wegdroomt over wat je allemaal zou willen, die mooie auto met open dak, die fantastische reis langs parel witte stranden, ontslag nemen bij je huidige werkgever en gewoon even niks, of juist het starten van eigen bedrijf? Wat zou dat toch lekker zijn, je ziet het helemaal voor je, je kunt het gevoel al voelen, de geur al ruiken. Wat zou het leven toch mooi kunnen zijn.

Maar wat nu als we het dromen eens om zetten in “echt” denken? Om als je een droom hebt, kies er voor het gemak even 1 uit. Stel je droomt van een eigen bedrijf, kan ik me zomaar heel goed voorstellen. Hoe ziet dat er in je droom dan uit? Schrijf of teken dat eens voor je zelf uit, dus vertaal je droom naar het papier en ga dan uit van het meest gunstige, start vanuit het werken zonder enige beperkingen. En vul deze voor 2 weken lang steeds verder aan, op deze bladzijdes mogen alleen maar de dromen, maak ze zo groot en mooi als jezelf zou willen. Laat alles staan, zoals je ze opschrijft of tekent alles is goed. Als je wilt mag je ze met iemand delen, maar dat hoeft echt nog niet. Kijk na die twee weken er eens goed na, is dit inderdaad je droom?  Zo ja, ga eens kijken wat jij denk dat op de korte termijn al realistisch zou kunnen zijn en wat voor de langer termijn zou kunnen. Er zullen echt nog wel wat dromen op blijven staan, dat is helemaal prima. Maak er maar eens twee papieren van, schrijf of teken op 1 vel de dingen die op korte termijn echt wel zouden kunnen en op de andere de langer termijn punten. Leg de langer termijn punten maar even aan de kant.

Met het vel met de korte termijn punten ga je verder denken, wat is er voor nodig om deze punten te realiseren? Even los van het feit dat je de mogelijkheden al hebt of niet. Denk hierbij aan tijd, geld, expertise, bepaalde mensen, benodigdheden, ruimte. Bedenk alles wat je je maar kan bedenken en blijf deze ook aanvullen. Het enige wat je aan het doen bent is je droom aan het uitdenken.  Als je dit gedaan hebt en geef jezelf hier ook even de tijd voor, vul het na een paar dagen weer verder aan, laat alles staan, niks is gek.

Pak een nieuw vel en schrijf of teken hierop hoe je je nu voelt, nu je werkt bij je huidige werkgever. De positieve dingen en de dingen die je tegenstaan. Deze mag je ook steeds weer aanvullen. Denk hierbij aan je samenwerken met collega’s, vaste plek op kantoor, weten waar je aan toe bent, of misschien juist wel niet, regelmaat. Er is van alles te verzinnen. Pak weer een nieuw vel en schrijf of teken hoe je denkt dat je je gaat voelen als je voor jezelf werkt, de positieve dingen en de dingen die je tegenstaan.

Word je droom al realistischer? Goed zo. Blijf alle vellen aanvullen, kijk na de laatste stap ook weer even naar de eerste stap. En nogmaals, je mag altijd je vellen aan iemand laten zien, maar dat is helemaal aan jezelf. In een volgend blog gaan we een stapje verder van denken naar doen.

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?